top of page

THE NEXT BIG THING

Wat is Duurzaamheid nou eigenlijk?

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.

 

People, Planet, Profit (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Voor de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002) werd de P van Profit veranderd in 'Prosperity' (welvaart), om naast economische winst ook de maatschappelijke winst mee te wegen.

Als de 3 P’s niet in harmonie zijn, lijden de elementen hieronder. Als winst bijvoorbeeld te veel prioriteit heeft, worden mens en milieu hiervan de dupe. Denk bijvoorbeeld aan kledingwinkels. Deze winkels verkopen vaak heel goedkope kleding, maar dat betekent helaas ook dat de mensen die die kleding maken onder erbarmelijke omstandigheden werken en weinig betaald krijgen. De People en de Profit zijn dan niet in balans.

Wat betekent dit voor de evenementenbranche?

Vaak worden wij als organisatie daarin uitgedaagd. Het eerste wat men veelal vraagt is dat de catering biologisch en duurzaam moet zijn. Maar in de meeste gevallen is het eten en drinken dat door onze prefered partners wordt gebruikt wel biologisch maar niet duurzaam of juist wel duurzaam maar niet biologisch. Wij waren laatst bij een grote varkensboer. In een hokje van 2 bij 2 meter liet hij ons zijn Biologische varkens zien terwijl verderop in de natuur de andere varkens liepen te ‘grazen’. Je zou toch denken dat juist de varkens in de natuur de biologische zouden zijn. Niets is minder waar, het varkentje in het kleine hokje krijgt gecertificeerd voedsel, dat moet worden gegarandeerd anders is het beestje niet biologisch. In dat geval kiest onze prefered partner voor het beestje wat in de vrijheid heeft kunnen leven, uit de directe omgeving komt en waar geen speciaal voedsel voor is geproduceerd. Dat zijn in onze optiek bewuste keuzes en daarmee ook de meest duurzame keuze. En dan hebben we het nog niet over de samenstelling van het F&B arrangement. Dat kan 9 van de 10 keer ook een stuk duurzamer en daarmee bewuster. Weet je hoeveel % van het ingekochte eten wordt weggegooid? 27%!!

Maar zo zijn er natuurlijk nog tig zaken waar je met elkaar de juiste afweging in kunt maken. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat iedereen met een eigen auto naar het event reist?  

Kies je voor het petflesje water of juist niet? En wanneer je er wel voor kiest,  wat doe je er dan daarna mee?

Geef je iedereen  een goodiebag? Vaak gaat alles rechtstreeks de prullenbak in. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een goodiebag buffet. Zo kan iedereen zijn eigen pakket samenstellen met producten die hij/ zij ook daadwerkelijk gebruikt.

Benieuwd naar meer duurzame mogelijkheden?

boxed water .jpeg
bottom of page